pátek 26. června 2009

Pochyby

Doubt, režie: John Patrick Shanley, USA, 2008, 104 min.

profil filmu na ČSFD

1) Film se odehrává doslova v tichu před bouří; staré pořádky se hroutí a podzimem už provívá vítr změny. Jsme v roce 1964. Amerika se ještě nevzpamatovala ze smrti prezidenta Kennedyho a už ji čeká nástup květinové generace, doba revoluce sociální i sexuální. Tradice se zdá být přežitá, vyčpělá, do módy přicházejí neurčitá očekávání nového. Dokonce i hierarchická pevnost římskokatolické církve se chvěje očekáváním a zároveň otřásá v základech - přichází aggiornamento, pevnost otevírá brány a vpouští dovnitř současný svět - právě se zrodily reformy druhého vatikánského koncilu. Nakolik byl - viděno s odstupem čtyčiceti let - všeobecný odpor šedesátých let vůči zažitým pořádkům ziskem? Nakolik ztrátou? Lze film nějakým způsobem vnímat i jako podobenství aggiornamenta?

2) Jak je ve filmu ukázána církevní hierarchie a etiketa ve vztahu nadřízený-podřízený nebo muž-žena? Od šedesátých let došlo v tomto směru k velkému rozvolnění. Vedl tento vývoj především k zlidštění vztahů? Anebo znamenal větší vnitrocírkevní chaos a zesvětštění?

3) Jsou propisky oproti inkoustovým perům pokrokem, anebo projevem šíření barbarismu? Jsou příjemným usnadněním, anebo znamením nástupu konzumní civilizace bez kultury?

4) Otec Flynn a sestra Aloysius rozdílně reagují na ducha doby. Je mi bližší její opatrnost vůči novotám, strach z rozpadu tisícileté kultury, obava z toho co bude následovat po rozvolnění řádu, anebo jeho ruka podávaná pokroku? Čí pohled na dějiny spíše sdílím? Ona: Nic nového pod sluncem, lidská přirozenost je stále stejná, svody světa též. On: Je třeba dávat pozor na znamení času, na specifické vanutí Ducha v každé době.

5) Věřím spíše sestře Aloysii nebo otci Flynnovi? Nakolik to může být podmíněno mými předem danými sympatiemi - tedy tím, jak jsem si odpověděl na předchozí čtyři otázky? Je otec Flynn pokrytec a "ďábel neschopný skutečné lítosti", jak soudí sestra Aloysie, anebo je obrazem Krista, který raději mlčel, než aby se hájil před svými soudci (názor v jedné internetové diskusi)? Je sestra Aloysie zamindrákovaná semetrika děsící všeho, co nezapadá do jejího přesně rozvrženého vesmíru, anebo je zkušenou, osamělou ženou, jež vidí dál než ostatní?

6) Kde všude se ve filmu setkávám s titulními pochybami? Jak a o čem pocyhbuje sestra James? Týkají se její nejistoty jen pravé povahy otce Flynna? Posílily ji její pochybnosti? Byly krokem z naivity k větší zkušenosti a moudrosti? Anebo ji duchovně rozviklaly? Získala, anebo ztratila? Myslím si, že v řeholi vytrvala, anebo ji - jako tolik jiných v šedesátých a sedmdesátých letech - opustila?

7) Je láska citem, anebo aktem vůle, kdy si přeji dobro pro druhého bez ohledu na to, co cítím? V jakém smyslu můžeme říci, že otec Flynn a sestra Aloysius milují, pokud lásku chápeme prvním způsobem a v jakém smyslu, pokud tím druhým?

8) Jak lze k filmu vztáhnout biblické citáty: "Neraduj se z pádu svého nepřítele, nejásej nad jeho klopýtnutím ani v srdci." (Př 24, 17) a "Nesuďte, abyste nebyli souzeni. (...)" (Mt 7,1)?

9) Lze souhlasit s názorem, že pochybnost je tou úzkou, ctnostnou cestou mezi Skyllou podezřívavosti a Charybdou naivity? Jak bych svůj souhlas/nesouhlas na příkladě filmových postav doložil.

10) Jaké jsou klady a zápory nezkušenosti/naivity u sestry James? Jaké klady a zápory zkušenosti a sebevědomé intuice u sestry Aloysius? Nezavírá jedna oči před pravdou jen proto, že by mohla být nepříjemná? Nehraje si druhá příliš ukvapeně na majitele pravdy, kterému nejsou třeba důkazy?

11) Co si myslím o postoji matky černošského studenta. Je její názor na chlapcův osud hajitelným projevem lásky? Změnil se po tomto rozhovoru nějak náhled sestry Aloysius na celou záležitost? Neotevřelo se ve filmu vedle tématu pravdy/spravedlnosti též téma milosrdenství?

12) Co soudím o debatě sestry Aloysius a otce Flynna nad smrtelným hříchem. Jsou oba na stejné lodi? Anebo má pravdu ona, když říká, že pes, který kouše, bude kousat vždycky?

13) Režisér, scénárista a autor divadelní předlohy Shanley se prý k napsání své hry nechal vyburcovat absencí pochyb v americké společnosti během příprav preventivního útoku na Irák. Jakým způsobem lze děj filmu a jeho postavy vztáhnout k tomuto inspiračnímu zdroji?

14) Jak by bylo vhodné postupovat v případech pedofilních kněží, vezmu-li v potaz kázání otce Flynna o pomluvách?


1 komentář: